Vacanță la Roma (Roman Holiday)

1953

Regia: William Wyler
Distribuția: Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert, Maurizio Arena

118 minute


 3 premii şi 10 nominalizări Oscar, un premiu Globul de Aur, un premiu şi 2 nominalizări BAFTA


“Vacanță la Roma” a fost nominalizat la zece Premii Oscar, iar Audrey Hepburn, aflată la începuturile carierei, a cucerit un Oscar pentru rolul unei prințese moderne, care se răzvrătește împotriva obligațiilor sale regale și explorează Roma pe cont propriu. Ea îl cunoaște pe Gregory Peck, un ziarist american care, dornic să pună mâna pe un articol în exclusivitate, se preface că nu îi cunoaște adevărata identitate. Dar planul lui este dat peste cap, căci cei doi se îndrăgostesc.

Eddie Albert contribuie la încărcătura de umor a filmului, în rolul prietenului și cameramanului lipsit de griji al lui Peck. În regia plină de stil a lui William Wyler, această comedie romantică va rămâne unul dintre cele mai savuroase filme ale tuturor timpurilor.
“O comedie sensibilă și alertă, care echilibrează armonios momentele de drăgălășenie cu cele de rigiditate, în care Audrey Hepburn evoluează admirabil. Jocul său se confundă cu liniile schițate de regizor, în tușe subtile și aproape imperceptibile. Este vorba despre o iubire reciprocă dar, spre deosebire de basmele cu zâne, filmul nu se încheie cu căsătoria prințului și a prințesei.” – Stephan Krezinski – 1991 (Dictionnaire des films – Larousse).

În 1999, Vacantă la Roma a fost selectat pentru conservare în Registrul Național al Filmelor din Statele Unite de către Biblioteca Congresului, fiind considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.