Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Parteneri: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Inspectoratul Școlar al Municipiului București
Centrul Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles


 

Lavinia Șandru


Președinte B.Loved

O maximă atribuită lui Lao Tse spune că “Iubirea adâncă a cuiva pentru tine îţi dă putere, dar dragostea ta adâncă pentru cineva îţi dă curaj”.
Curajul este un atribut care nu poate lipsi unui festival al filmului de dragoste ajuns în 2022 la cea de a V-a ediție și care si-a continuat traiectoria chiar și în perioada de pandemie.
În buna tradiție a mesajului hollywoodian al filmelor de gen, dragostea iese mereu biruitoare, iar publicul bucureștean se va putea bucura din nou de un festival destinat dragostei și celei de-a șaptea arte.
Festivalul se întoarce acasă într-un București romantic unde în acest an toamna nu se dă bătută, deși în unele locuri din oraș s-au aprins deja luminițele de crăciun.
Este un cadru cum nu se poate mai potrivit pentru a naviga prin labirintul de emoții asociat dragostei, ghidați competent, ca la fiecare ediție, de invitații și de filmele festivalului.

Marin Vladimir


 Selecționer

Poeți, filozofi, scriitori, mari gînditori, politicieni, conducători de țări și armate, artiști s-au întrecut, s-au contrazis, s-au completat în a defini dragostea - cel mai distinctiv sentiment uman.
De fapt, dragostea nu este doar un sentiment caracteristic speciei umane; este totodată și un concept, o stare, o trăire emoțională și fizică, un mod de înțelegere și viziune asupra lumii. Este universul însăși în care sălășluieste întreaga existență a omului.
Nu există niciun gen de artă care să nu așeze în centrul său sau să nu se raporteze într-o manieră sau alta la dragoste.
Cea de-a 7-a artă, filmul, a excelat din acest punct de vedere. De aceea credem că, readucerea în fața publicului de toate vârstele și categoriile socio-profesionale a unor pelicule mai vechi sau mai noi poate fi acceptată ca o nouă încercare de a deveni mai sensibili, mai buni, mai umani.

Sorin Stanciu


Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Dacă dragoste nu e, nici filme nu sunt!

Un romancier român – deja clasic – ne-a convins de mult: ”dacă dragoste nu e, nimic nu e !” Și, parafrazând...nici istoria cu Adam și Eva nu s-ar fi imaginat, nici drama cu Romeo și Julieta nu s-ar fi povestit, nici enigma Otiliei nu ar fi continuat să rămână de nedeslușit...Povești frumoase din toate timpurile...

Ființa umană înseamnă iubire, dragoste. Dar nu este un ”automatism” al ființei noastre. Sufletul nostru nu îl ”conține” de la sine. Dragostea se educă. Ea are o mie de feluri de a se manifesta: iubirea de părinți, iubirea pentru aproapele tău, iubirea pentru locurile natale, iubirea pentru natură.. Este sentimentul respectului față de aproapele nostru, în primul rând! Dragostea înseamnă educație. De aceea toate poveștile, toate operele de artă – literatură, pictură, filme (ei, da, filme !) conțin pilde de urmat pentru noi toți. Și, în primul rând, pentru cei tineri !

Iată una dintre motivațiile care au stat la baza voinței noastre, a celor care sunt în și pentru mass media, de a ne alătura inițiativei organizării unui festival al filmului de dragoste. Faptul că acesta adaugă ediție după ediție, an de an, înseamnă că ”Be loved” trebuie să existe ! Spre bucuria publicului, a celor care iubesc filmul.