Marele Gatsby / Great Gatsby

1974 – SUA

Regia: Jack Clayton
Distribuția:  Robert Redford, Mia Farrow, Bruce Dern
144 minute


2 premii Oscar, 1 premiu Globul de Aur


Anii 1920 nu au fost niciodată mai gălăgiosi decât în această reluare romantică si somptuoasă a romanului clasic al lui F. Scott Fitzgerald despre Epoca de aur a Jazz-ului. Robert Redford este Jay Gatsby, cel care a iubit-o candva pe frumoasa și rasfatata Daisy Buchanan (Mia Farrow), apoi a pierdut-o în fața unui bărbat bogat. Acum însă, Gastby a devenit un milionar misterios de prosper… și este gata să pună totul la bătaie ca să o recâstige pe Daisy.

Dar bogăția a schimbat-o radical pe Daisy și visele lui Gatsby de a-și relansa relația amoroasă par destinate să se termine în tragedie și deziluzie.

Premiat cu două Oscaruri, “Marele Gatsby” vine cu o distribuție secundară excelentă și un scenariu elegant, semnat de Francis Ford Coppola. Iar în inima sa se situează evocarea plină de opulență a unei epoci cu jazz fierbinte și șampanie rece, cu femei la fel de exotice și de dificile ca și florile de seră, dar și cu vieți moleșite de prea mult și prea devreme.


Din fotoliul de spectator : despre filmul Marele Gatsby

Filmul  Marele Gatsby” varianta regizorului Jack Clayton apărută pe ecrane în 1974, cu actorii Robert Redford şi Mia Farrow în rolurile principale a fost considerată a fi cea mai izbutită ecranizare a romanului publicat de Scott.F. Fitzgerald în 1925 (autorul a devenit între timp un clasic al literaturii americane).

O poveste despre o mare dragoste, pierdută, regăsită şi din nou pierdută. Jay Gatsby personajul principal este un personaj misterios, putred de bogat, renumit în New York-ul primilor ani ’20 pentru petrecerile sale fastuoase.

„Trimalchio“ era titlul iniţial,  dorit de autor pentru romanul său, dar, spre deosebire de personajul lui Petronius la care făcea referinţă, eroul lui Scott.F. Fitzgerald nu se implică în petrecerile care sunt, de fapt adevărate “bacanale” preferând să rămână,  “privitor ca la teatru”, o apariţie elegantă şi distinsă. Un burlac râvnit, bârfit şi vânat necontenit.

“Marele Gatsby” este lucrat cu fineţe de artizan, filmat impecabil, interpretat fără cusur.O peliculă  “vintage” care îşi păstrează, intact farmecul…

Ileana Pernes Danalache