Felix si Otilia

România – 1972

 

Regia Iulian Mihu
Distribuția:  Julieta Szonyi, Radu Boruzescu, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinica

135 minute


După moartea tatălui său, tânărul Felix Sima vine la București pentru a studia la Facultatea de Medicină, el urmând a fi găzduit pe perioada studiilor în casa unchiului său, Costache Giurgiuveanu, care-i devenise tutore. Acolo face cunoștință cu rudele sale îndepărtate, care nu manifestă față de el niciun fel de afecțiune. Singura persoană de care se atașează tânărul student este verișoara sa, Otilia Mărculescu, fiica vitregă a lui moș Costache.

Iulian Mihu dă viață scenariului, bazat pe „Enigma Otiliei” de George Călinescu și scris de Ioan Grigorescu. Filmul rămâne o valoroasa creatie a regizorului. Personajele desenate de interpreții aleși de regizor par figuri de ceară ale unui muzeu de ceara.
Felix împrumută de la Radu Boruzescu stângăciile și inocențele unui tânăr actor,  iar Otilia Julietei Szönyi rămâne o „enigmă”, așa cum G. Călinescu, Ioan Grigorescu și Iulian Mihu și-au dorit-o.


 

”Cred că pentru tinerii de azi, filmul „Felix şi Otilia,” realizat de Iulian Mihu în 1972 îşi mai păstrează o bună „doză” de fascinaţie, dar ea este mai degrabă fascinaţia misterului. Fiindcă nu mai aparţin zilelor noastre, mare parte din gesturile, replicile, tabieturile şi mentalităţile de acolo sunt deja nişte… enigme pentru generaţia prezentă la festivalul B.loved. Vor veni să vadă filmul din acelaşi motiv, cred , pentru care mulţi dintre ei merg prin muzee…” – Ileana Dănălache