<< Back to 2021 archive

Parteneri principali ai evenimentului: Primăria Orașului Târgu Neamt,
Consiliul Local al Orașului și Complexul Muzeal National Neamț


Era timpul ca un oraș de poveste, cum este Târgu Neamț, să devină gazda unui festival de film. Într-o zonă cu o mare încărcătură de talent scriitoricesc, în care s-a consumat poate cea mai frumoasă poveste de dragoste a literaturii române, cea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, Festivalul Internațional al Filmului De Dragoste ”B.LOVED” nu poate fi decât ”ACASĂ”.

Suntem bucuroși să arătăm tuturor oaspeților cât de mult iubim filmul romantic, ce gazde primitoare suntem și cu ce locuri minunate ne mândrim. Cîteva zile de frumos probabil că vor fi prea puține, de aceea sperăm ca Festivalul B.LOVED să se îndrăgostească de orașul nostru și să revină. Noi vom fi mereu aici, așa cum am învățat în sute de ani de istorie.

Doresc tuturor participanților din Târgu Neamț să aibă cea mai frumoasă săptămână din acest an, săptămâna filmului de dragoste!

Vasilica Harpa
Primarul Orașului Târgu Neamț

Organizarea celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste B.Loved vine să completeze oferta culturală tot mai bogată pe care județul nostru o pune la dispoziția locuitorilor și vizitatorilor.

În spațiul unic al Cetății Neamțului va avea loc „cel mai romantic festival de film din România”, care plasează orașul Târgu Neamț pe lista redusă a gazdelor festivalurilor internaționale de film cu această tematică. În timp, aceste festivaluri au devenit un brand al unor orașe importante ca Mons (Belgia) sau Varna (Bulgaria), lucru care sperăm să se întâmple și cu orașul care a fost martorul celei mai importante povești de dragoste din literatura română, cea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle.

Organizarea festivalului vine după o perioadă care a impus, mai mult ca oricând, nevoia acută de sprijinire a unui sector cultural profund afectat și dorința publicului spectator de a participa, din nou, la acte culturale de calitate.

Sunt convins că publicul va întâmpina cu căldură artiștii din lumea cinematografiei, muzicii și artei plastice care se vor strădui, între 10 și 12 septembrie, să facă din acest eveniment unul memorabil pentru profilul cultural al Județului Neamț.

Ionel Arsene
Președinte Consiliul Județean Neamț/President of the Neamț County Council

 

Când rostesc numele Târgu Neamț, imaginația mă poartă, ca un reflex, prin Pădurea de Argint, ”cu trunchii vecinici, ce poartă suflete sub coajă” și văd florile albastre ale lui Eminescu pe lângă ”lacul cel albastru încărcat cu flori de nufăr”. Nu cred să existe loc care să freamete romantism mai profund decât împrejurimile orașului Târgu Neamț, să mustească mai multă literatură și frumusețe a gândurilor transpuse pe hârtia care nu se va topi niciodată, caligrafiată de Veronica Micle, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Mihail Sadoveanu, ori de tradiție păstrată cu sfințenie la Agapia sau Văratec. Impunătoarea Cetate a Namțului, dincolo de zornăitul sulițelor, ne îndeamnă și ea să visăm la povești de dragoste, pe care doar zidurile le știu în tăcerea lor seculară.

Și pentru că toate acestea trebuiau să fie puse laolaltă, ca un fel de omagiu adus trecutului atât de greu, dar transformat atât de sensibil în iubire, am hotărât, împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și cu domnul primar Vasilică Harpa, să organizăm la Târgu Neamț ediția a patra a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste ”B.LOVED”. Va fi o încântare!

Lavinia ȘANDRU
Președinte B.Loved

”Iubirea este arhitectul Universului”, spunea cu adâncă înțelepciune anticul Hesiod, iar după el, secole la rând, cei mai străluciți filosofi, scriitori, artiști, oameni de știință și cultură nu au făcut decât să-și însușească, să completeze, să îmbogățească sau să nuanțeze profunzimea de sensuri și semnificații ale postulatului marelui gânditor.

Adevărul este că dacă privim în jur observăm o lume răvășită, debusolată, sfâșiată de contradicții, nesigură, cu un viitor incert, multe predicții apocaliptice începând deja sa prindă contur. În acest context, dragostea rămâne singurul sentiment peren, sinonim cu speranța, cu umanitatea, singura stare care ne face să fim mai buni, mai toleranți și poate mai optimiști.

Am ales pentru publicul cinefil din Târgu Neamț câteva din cele mai apreciate filme, care au trecut cu brio proba timpului, care ne binedispun și ne încântă indiferent de vârstă.
.

Marin Vladimir
Director artistic

Dacă dragoste nu e, nici film nu e!
Mi-am permis să parafrazez aceste cuvinte care cuprind un adevăr însușit de noi toți: dacă dragoste nu e, nimic nu e... Firesc, filmul, fiind cea mai populară dintre arte, a abordat constant, de la începuturile sale și până în zilele noastre această temă. Am auzit, exagerându-se probabil, că există vreo 2000 de feluri de a-ți manifesta sentimentul de dragoste: iubirea de oameni, iubirea față de aproapele tău, iubirea față de natură, iubirea față de patrie ! De aceea, sentimentul de iubire exclude orice manifestare negativă, de răutate, promovând frumosul, bunătatea sufletească, devoțiunea, sacrificiul. Fără a deveni didactic, pot afirma că sentimentele de dragoste cuprind primordial, valențe educative, pilduitoare ale binelui.

Jurnalistul este însuflețit, în primul rând, de dragostea pentru adevăr, pe care îl slujește permanent – și trebuie să o facă! – cu dăruire și curaj. Aceasta este principala sa menire și îndatorire. Sigur, și pentru noi, pelicula, înregistrarea video reprezintă un instrument de lucru, alături de condei... Creația este motivația care stă la baza activității noastre, care ne definește și pe care o respectăm. Filmul este și el, în totalitatea sa, un veritabil act de creație.

Iată, tot atâtea motive pentru care suntem prezenți în aceste zile, alături de asociația culturală PRO FAMILIA, aici, la Târgu Neamț, frumos plai al României, ospitalieră gazdă a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste - B LOVED.

Doru Dinu Glăvan
Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România