„Proiect finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti
prin
Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”

Când două din primele trei ediții ale Festivalului B.Loved se desfășoară în Sectorul 5, înseamnă că filmul face parte din viața noastră. Viața și filmul pot merge la braț, nu e neapărat nevoie să se lupte pentru un câștig într-o zicală.

Facem școlile din ce în ce mai frumoase. Premiem cadrele didactice și elevii merituoși. Asigurăm rechizite la început de an școlar și vouchere educaționale. Oferim copiilor ceasuri electronice cu GPS. Poate părea un fragment dintr-un scenariu de film SF, dar e viața noastră de zi cu zi, iar viața noastră are nevoie ca de aer de cultură, oferită atât copiilor, cât și familiilor lor.

B.Loved, prin programul său divers, împletește educația cu arta, vremurile bunicilor cu cele ale nepoților și oferă o ocazie atât de frumoasă pentru a redeveni mai întâi de toate Oameni, apoi elevi, angajați sau pensionari. B.Loved chiar e iubit în Sectorul 5.
 

Daniel FLOREA
Primar al Sectorului 5

Cred că ”A iubi” este cel mai frumos și, deopotrivă, cel mai important verb din viața noastră. Fără el, n-am exista. E primul pe care-l învățăm, încă înainte de a ști rostirea cuvintelor. Ni se transmite cu fiecare respirație a mamei și-l simțim prin fiecare por, înainte de a ști că lumina e lumină. Iubim, apoi, în sute de feluri, lucruri mărunte sau ființe care ne marchează existența.

”A iubi” trebuie predat la școală și dat temă de casă. Fiecare copil să învețe cum să iubească o floare, un copac, un cățel, o pisică, o pasăre cântătoare. Va deveni adultul care va ști să-și iubească aproapele, pădurea, țara.

Ar fi poate ideal dacă testul dat la angajare ar fi verbul ”A iubi”. Atunci, poate că agresivitatea ar fi mai puțin întâlnită, iar zâmbetul mai prezent pe chipurile noastre. Cu iubire putem construi orice. Fără ea, putem pierde totul.  De aceea cred că B.Loved are frumoasa menire de a ne aminti, an de an, că ”iubirea este arhitectul Universului” (Hesiod).

Lavinia ȘANDRU
Președinte B.Loved

Dragostea este sinonimă într-un anume sens, dacă nu cu eternitatea, în mod sigur cu substanța vieții, cu umanitatea. Aceasta este rațiunea pentru care pe altarul dragostei s-au adus din timpuri imemoriale deopotriva jertfe și ofrande, osanale și desene. Filmul, componenta esențială a artei și culturii, cu un impact uriaș asupra publicului, s-a evidențiat încă de la începuturile sale prin abordarea predilectă a celui mai nobil și complex sentiment uman.

Selecția de titluri din acest an își propune să aducă, sau după caz să readucă în fața spectatorilor unele dintre cele mai de succes filme de dragoste care au delectat generații de-a rândul. Evident oferta prezentată este doar una din multele variante care n-ar fi fost cu nimic mai prejos decât cea pentru care am optat la aceasta ediție.

Concepută a răspunde interesului atât al copiilor și adolescenților, cât și publicului matur, incursiunea în vastul teritoriu al filmului de dragoste crează  cred,  oportunitatea descoperirii unor valori etice, estetice și culturale care să ne hrănească sufletul și conștiința.

Marin Vladimir
Director artistic

Este o bucurie pentru mine să văd că interesul pentru cultură este promovat din ce în ce mai mult în rândul copiilor și adolescenților. Programele socio-educative implementate dincolo de zidurile școlilor au efect benefic asupra elevilor, dar și asupra cadrelor didactice, prin modul în care atrag atenția asupra unor evenimente culturale și reușesc să schimbe percepțiile tinerilor cu privire la actul cultural, în ansamblu.

Arta nu e niciodată demodată. Va fi triumfătoare în fața oricăror noi tehnologii care ne ajută să evoluăm, dar care nu pot crea emoția și bucuria pe care le trăim atunci când artiștii, prin creațiile lor, ne transmit expresia lumii văzute de ei într-un mod atât de special.

Sentimentele frumoase precum iubirea, bucuria, afecțiunea, empatia sunt esențiale pentru fiecare dintre noi, mai ales în vremuri tulburi, când totul pare că se năruie. A crește copiii cu astfel de sentimente este într-adevăr o misiune nobilă. B.Loved o îndeplinește minunat!

Valer-Daniel Breaz
Ministrul Culturii și Identității Naționale