Vessela Zareva

Critic de film


Vessela Zareva este o bine-cunoscută cineastă din Bulgaria. A absolvit cursurile şcolii de film din Lodz, Polonia şi prestigioasei Academii de Film - VGIK din Moscova, cu specializarea regie de film. Filmografia sa cuprinde mai mult de 50 de filme documentare, multe dintre acestea selectate la festivaluri de film naţionale şi internaţionale, unele obţinând premii diverse. Vessela Zareva este membru al Uniunii Cineaştilor din Bulgaria.


 

Alexander Grozev

Bulgaria - Critic de film, Președinte Festival


Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universitatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film.

Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna - LOVE IS FOLLY (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 27 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmului şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.


 

Ileana Perneş Dănălache

România - Critic de film


Critic de teatru și film. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția teatrologie-filmologie. Are 37 de ani de activitate în domeniul artei cinematografice.  Intre 1992 si 2000 este Coordonator National al Programului Interguvernamental “Eureka Audiovizual”. Membru al Uniunii Cineaștilor din România. Vicepreședinte și membru fondator al Asociației Române de film "Document.Art".    Redactor Șef adjunct al publicației TOP BUSINESS - Piața de Artă. Membru în diferite jurii internaţionale: "Contemporania", Festivalul Internaţional de Film “Document.Art, "Dreamfest" Slatina, ECO Fest, Festivalului Filmului de Dragoste Varna - Love Is Folly. etc.  Primește Premiul Național pentru interviuri și eseuri, distincţie oferită de Consiliului Național al Ziariștilor (1987). Placheta de onoare pentru întreaga activitate oferită de publicatiile  "Zaman" România. Autoarea volumului"18 interviuri", publicat în 2015, dedicat cineaştilor români. Membră a ARRP România (Asociaţia Română de Relaţii Publice) iar din 2014 membră în Juriul de Onoare.


 

Corneliu Gheorghiță

  • Regizor,  scenarist,  producător

  • Născut: 14.02.1958 la Bacău

În perioada şcolii, activează în cineclubul din Bacău şi face filmuleţe pe 16 mm. După bacalaureat, pleacă la Bucureşti, face Facultatea de Automatică şi devine inginer de sunet la Studiourile Buftea (1985-1990). În 1990 emigrează în Franţa, unde face studii de specialitate şi începe cariera de profesor de film la ENSAV (Ecole Nationale Supérieure d’Audiovisuel). 2017 - Doctor specialiatea cinema, Universitatea Jean-Jaurès, Toulouse, Franța.

Debutează ca regizor cu scurtmetraje:Călătorie la capătul nopții, Cine ești tu, Codobelcule?, Ziua începe noaptea, Luna Pork, Spune Joe, Adio Dragoste, urmează documentarele: Fanfaron FanfaronMascarade, Dansul Soarelui - Călușarii. Lung metraje fictiune : Europolis (2010), Cripta (2014), Epava (2019).